Omdömen Träningsskolan

Skriv ut
I detta inlägg beskrivs hur omdömen ska skrivas för träningskola. Denna guide beskriver enbart hur du skriver i itslearning. Hur mycket och hur ofta du skriver är en dialog du har med din rektor. Denna guide har som utgångspunkt från skolverket.

Inställningar i klasskursen (Använd mall)


 1. Välj den klasskursrummet du ska ställa in inställningar för omdömen
 2. klicka på Mer och sen inställningar
 3. Klicka sen på Kursegenskaper och -funktioner
 4. Klicka sen på de tre punkterna (Funktioner) uppe i högra hörner och välj Använd mall
 5. Klicka sen på Bläddra till kursmallen 
 6. Under visa väljer du Delade med dig och sen letar du fram mallen som heter ! Omdöme träningsskolan Mall-kurs ! och klickar på den.
 7. Nu får du fram vilka terminer som kommer att läggas till i din klasskurs. Terminerna är döpte till Utvecklingssamtal och respektive termin. Terminerna är döpta så att det blir enklare för mentor och vårdnadshavare att sortera fram omdömena. Kommer du skapa uppgifter som elever ska lämna in i alt ska bli bedömda på rekommenderas det att lägga till terminen för terminen utan utvecklingssamtal alt för hela läsåret.Stämmer terminerna klickar du på nästa steg.
 8. Nu får du en sammanfattning på vilket innehåll som kommer att kopieras till din kurs. Du kan nu välja om du vill få ett mail när kopieringen är klart. det kommer att ta några minuter. Klicka på Använd mall

 9. Nu är du klar. En symbol med två pilar som roterar kommer att visas bredvid klasskursnamnet. När det försvinner är allt klart.

  Nu har mallen även skapat förutsättningar där en sida är startsida för kursen.
  Vill du inte ha denna startsida följ då steg 10 och framåt
 10. Stanna kvar på sidan Kursegenskaper och -funktioner  (om du inte är på den sidan så finner du den genom att klicka på mer i kursens meny – inställningar – Kursegenskaper och -funktioner). Här ändrar du startsida till kurssida
 11. klicka sen på spara längst ner på sidan

Videon visar hur du hämtar en mallkurs för F-6. I det steget där du ska välja vilken kurs du ska använda som mall väljer du den som heter ! Mall träningsskolan !

Skriva omdömen

Till skillnaden från skolverkets blanketter så skriver pedagogerna omdömen per ämne och inte per elev. När omdömena är aktiva så ser vårdnadshavare, mentor och lärare per elev i bedömninsöversikten. Omdömen skrivs på samma sätt F-6.


 1. Inne i ditt klasskursrum klickar du först på Resurser
 2. Klickar för att öppna mappen Omdömen och sen klickar för att öppna mappen för omdömen HT eller VT.
 3. Klicka på det ämnet du ska skriva omdömen för. (eleverna i exemplet är inte riktiga elever)
 4. Vid varje elevs namn ska du välja en bedömning för ämnet. Du har även möjlighet att skriva en kommentar. Bedömningarna är inte tillgängliga för elev, vårdnadshavare eller mentor (se steg 5)
 5. När du skriv klart omdömena för eleverna så gör du de tillgängliga genom att klicka på Gör tillgängliga som du finner under information. Från den stunden du gör omdömena tillgängliga kan mentor, vårdnadshavare och elev ta del av omdömet.
 6. Nu är du klar för detta ämnesområdet och gör på samma sätt på de andra ämnesområdena.

Film är under arbete

Mentor ser omdömen (ex. från modersmål)

För att kunna se omdömen i kurser du inte själv undervisar i (ex. modersmål) så måste du vara mentor i itslearning för eleven/klassen. Mentor ställs in i Adela av administratören på skolan.


 1. Klicka på Mentor i itslearnings huvudmeny
 2. Klicka sen på bedömningar
 3. Välj sen den elev du vill se omdömen för (eleven i exemplet finns inte på riktigt). Om du jobbar på flera skolor ändrar du vid Organisation till den skolan du söker.
 4. Klicka sen på Bedömningsöversikt
 5. Scrolla ner och välj termin och sen får du tillgång till omdömena. Notera att Modersmål har en egen kurs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...